A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

L’Ermita de Sant Ramon


L’Ermita de Sant Ramon és un lloc privilegiat per a l’observació del paisatge de la comarca i del Delta del Llobregat, així com per contemplar, a la tardor, el pas de diferents espècies d’aus migratòries.
Situada en el cim del Montbaig (289 m d’alçada; coordenades: 41°20’16″N – 2°0’40″E), li dóna un perfil ben característic i visible des de tot el Delta del Llobregat.

També és coneguda com l’antiga Fita, perquè és el lloc on existia la pedra triangular que indicava la separació entre els termes de Viladecans, Sant Climent i Sant Boi de Llobregat. Al llarg del temps s’ha convertit en un indret emblemàtic, tant per a la població de Sant Boi com de la comarca, i aquest fet ha implicat que l’espai forestal del Montbaig sigui conegut com “muntanya de Sant Ramon”.

A més de la importància històrica i social d’aquest edifici, cal significar el seu paper com a magnífic mirador. Des d’aquest punt podrem observar la serra de Collserola amb la Santa Creu d’Olorda, el Tibidabo i Sant Pere Màrtir, Barcelona i Montjuïc; la plana del Llobregat, on destaquen l’aeroport, les llacunes de Can Dimoni i els pobles de Gavà, Viladecans i Castelldefels, que ens porten fins a la serra del Garraf amb el pic Martell, la Morella i el castell de l’Eramprunyà, les muntanyes de Montserrat i fins i tot, en dies molt clars, les muntanyes de Mallorca.

L’edificació es de planta quadrada, amb aparença de tres naus, si bé tan sols la nau central correspon a l’espai destinat al culte.
El cos central, orientat a llevant i de major alçada, conté la porta principal, d’arc de mig punt amb arquivolta treballada amb relleus, que descansa sobre quatre columnes apilastrades, sobre basament, de concepció entre neoromànica i neogòtica i precedida per una escalinata frontal de tretze esglaons. Completen la singularitat d’aquest cos, una gran rosassa emmarcada, la cornisa de remat del frontis, sobre dos apilastrats rematats per pinacles i un campanar d’espadanya coronat amb una creu i al qual s’accedeix des del terrat, mitjançant dotze graons de ferro clavats a la paret lateral de la capella.
També es pot accedir a la capella a partir de les portes que comuniquen ambdós cossos laterals amb el cor.
Els cossos laterals, són destinats a Centre d’Interpretació del Paisatge, dependències auxiliars, i bar-restaurant. Amb la concepció de la façana principal absolutament simètrica destaquen els portals de planta baixa, les balconades de la planta pis, totes elles amb arcs de mig punt, i els dos balcons que giren cap a les façanes laterals, amb baranes de fundició.

A l’interior de l’església, d’estil romànic, cal remarcar l’existència d’un cor, amb barana de fusta, un altar d’inspiració barroca, amb columnes amb capitells corintis i frontó partit interiorment, i el nínxol amb la imatge de Sant Ramon Nonat.
Hi trobem l’inscripció: “Bajo el patrocinio de San Ramon Nonato y para perpetuar la memoria de sus queridos padres Doña Eulalia Comella y el Excmo. Sr. D. Ramon Estruch y Ferrer, levantó esta Ermita su hijo D. José en el año del Señor de 1887. Recordarles en vuestras oraciones”.
En l’antic altar de la capella hi havia els tres sants patrons de la família Estruch: Sant Ramon Nonat, Santa Eulàlia de Barcelona i Sant Ignasi de Loiola, patrons respectius del pare, de la mare i de la mare política de Josep Estruch i Comella.

Va ser construïda entre els anys 1885 i 1887 per Josep Estruch i Comella, en memòria dels seus pares: Eulàlia Cumella i Ramon Estruch i Ferrer (financer que havia fet fortuna a Amèrica i membre de la Junta de Prohoms, que havia estat propietari del que havia estat l’antiga jurisdicció feudal del Benviure-Bori, la qual comprenia gran part de la vesant nord de la muntanya).
L’Ermita s’inaugura el 31 d’agost de 1887 i aquell mateix dia, també es va batejar la campana grossa amb els noms de Josefa i Ignasia. A finals d’octubre es col·locà la campana petita, anomenada Ramona i Eulàlia.  Ambdues campanes solien repicar els dies mes assenyalats.
El 26 de desembre d’aquell mateix any de 1887, van pujar en romiatge per primera vegada joves de Sant Climent de Llobregat i del Centre Catòlic.
En començar la Guerra Civil, entre el juliol i l’agost de l’any 1936, tot i el que hi havia dins de la capella de l’Ermita va ser cremat. El Guarda d’aleshores, conegut per Toribio, els aconseguí convèncer de no cremar l’edifici.

Acabada la guerra, el 3 de setembre de l’any 1939, l’imatge de Sant Ramon Nonat, que encara es venera actualment, va ser pujada en processó des de la font de Golbes fins a l’Ermita.

És costum de pujar a peu i posar un ciri per protegir als nounats i les mares parteres.
Aquesta tradició ve d’antic, doncs en d’altres èpoques el moment del part i naixement d’una criatura era molt més delicat que avui dia i la gent s’encomanava a aquest Sant que havia nascut de forma miraculosa havent mort la seva mare.

El Centre d’Interpretació del Paisatge està emplaçat en el costat dret de l’Ermita. En la planta baixa hi ha una sala per a exposicions i diverses aules taller i en el primer pis, la sala de projeccions.
L’últim diumenge de cada mes d’agost s’hi celebra l’Aplec de Sant Ramon Nonat (la festa s’acostuma a fer el primer diumenge de setembre).
Els visitants de l’Ermita trobaran en l’exterior, una taula d’orientació i un observatori d’aus migratòries.
La Federació Els Garrofers, que gestiona el bar-restaurant emplaçat al costat esquerra de l’Ermita i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, posen a la disposició de la ciutadania una programació d’activitats per tal que es gaudeixi d’aquest espai tan emblemàtic.

AGRAÏMENTS:
El grup d’aprenentatge del Citilab: Connecta 1 – Llocs d’interès, agraeix l’amabilitat de l’ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT i especialment al seu responsable, el Sr. Carles Serret i Bernús, per la informació i els aclariments que ens han facilitat sobre l’ermita i la muntanya.

DADES OBTINGUDES DE:

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL DE SANT BOI DE LLOBREGAT

 LLIBRE: L’ABANS

AJUNTAMENT DE SANT BOI
http://www.santboi.cat/PaginesW.nsf/Web%5CPlanes/2DE2AD961A286DF7C125757700429082?OpenDocument&Clau=santramon&Idioma=ca

PLA DE L’ERMITA DE SANT RAMON

http://usuarios.multimania.es/cassiajust/websantramon.htm

WIKIMAPIA

http://wikimapia.org/#lat=41.337841&lon=2.011338&z=18&l=3&m=b&show=/10707451/ca/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>